Conform de wetgeving bescherming van persoonsgegevens bieden wij jou ons Privacy & Cookie beleid aan. Dit beleid geldt voor alle services die wij als bedrijf verlenen.

Ik accepteer de privacyvoorwaarden

Recept Sleatemmer plaatkoek

Recept Sleatemmer plaatkoek

Vanuit een oud familie recept van de familie Kielstra heeft De Mallemok deze heerlijke variant van de Blokzijler brok gemaakt. De opa van Martrude, Jan Kielstra, had vroeger een bakkerij aan de Wetering dicht bij Blokzijl. Een van zijn recepten was die van de Blokzijler brok. De Mallemok heeft het recept iets aangepast en heeft daar de variant Sleatemmer plaatkoek van gemaakt.

Gasten komen ook speciaal terug voor de Sleatemmer plaatkoek. Omdat het lokaal is, huisgemaakt en gewoon hartstikke lekker. Het is ook een leuk recept om te maken voor thuis. En als het klaar is al helemaal, heerlijk voor bij de koffie of gewoon als tussendoortje. Deze Sleatemmer plaatkoek heeft de smaak van speculaas maar is het niet. Je kunt het zien als een mislukte speculaas koek. Als je deze plaatkoek ook langer in de oven doet zal het ook een speculaaskoek worden, maar dat wil je niet, want juist die krokante buiten laag en de zachtere binnenkant is om te smullen.

Ingrediënten

400 gr. bloem

200 gr. roomboter kamertemperatuur

250 gr. lichtbruine basterd suiker

¼ theelepeltje gemalen kruidnagel

1 snufje zout

1 eetlepel kaneel

¾ zakje bakpoeder

2 eieren

30 ml. Gembersiroop

30 ml. Ahornsiroop

Zo maak je het

Verwarm de heteluchtoven voor op 140 graden. Vet ondertussen de taartblik in met boter.

Doe alle droge producten in een beslag kom. Voeg de boter toe en mix dit met de mixer met deeghaken tot een stevige massa. Klopt 1 voor 1 de eieren er door en mix het tot een lichtbruin mengsel. Voeg als laatste de gembersiroop en de ahornsiroop toe. Doe daarna het mengsel in de taartvorm.

Doe de taartvorm in de voorverwarmde oven voor 25 minuten. De plaatkoek mag wat zacht blijven als je het je het namelijk te lang door gaart wordt het speculaas en dat is het niet!

Tip

Gebruik een saté prikker om te kijken of de koek gaar is

Serveer het als dessert met een bolletje vanille ijs en karamelsaus

Of heerlijk bij een kopje koffie/thee

Vindt je dit een leuk recept en heb je het thuis gemaakt laat het weten via Instagram, Facebook of Twitter door #mallemok of #demallemok te gebruiken.

Wilt u ook wat anders proberen deze maand? Elk weekend in maart kunt u genieten van Shared Dining. Graag willen wij u betrekken bij het maken van onze menukaart voor aankomende zomer. Door middel van een 4 gangen shared dining menu zullen wij 3 verschillende gerechten per gang presenteren. Daarover ontvangen we graag uw feedback.

Daarnaast komt De Mallemok in actie voor Ronald McDonald Friesland huis. Ook daar kunt u een steentje in bijdragen.